Cyber Security

02-04-2024

Cyber Security

Cyber Security is in de huidige tijd een ‘booming’ topic binnen grote bedrijven. Wanneer je door de wandelgangen loopt, hoor je termen zoals “ISO 27001”, “CSO” en “beveiligde systemen” vaak voorbijkomen en dat is ook niet gek. Nu ons werk steeds meer digitaal wordt, worden de gevaren hiervan ook steeds duidelijker en zijn bedrijven er meer mee bezig. Veel bedrijven zijn bezig met het zogenoemde “dichttimmeren” van hun systemen om ervoor te zorgen dat hackers niet bij de systemen binnen kunnen komen. Hoewel dit één stap is in het veilig houden van informatie binnen een bedrijf, wordt een andere stap vaak vergeten; de menselijke, meer “zachte” kant van cyber security. Je kan je systemen namelijk zo goed mogelijk beveiligen, maar zodra een persoon onzorgvuldig met informatie omgaat, kom je nog niet heel veel verder. In dit artikel duiken we dieper in op de menselijke kant van cyber security en kijken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat mens en machine in harmonie kunnen samenwerken. 

Cyber security als iets nieuws 

Voor veel mensen is cyber security een nieuw begrip. Beveiliging was namelijk altijd iets wat alleen in de fysieke wereld nodig was, toch? Hoewel je zou denken dat veel mensen langzaam beginnen in te zien dat cyber security écht belangrijk is, krijgen we vaak het tegendeel te horen. Een veel voorkomende uitspraak is: 

“Op de manier zoals ik het nu doe is het ook nooit fout gegaan, dus waarom zou ik die extra stappen voor het beveiligen van een document moeten nemen?” 

Deze positie tegenover cyber security is ook niet heel gek, aangezien het voor veel mensen iets nieuws is. De gevaren en belangen bij cyber security zijn op dit moment bij velen niet duidelijk en hierdoor mist intrinsieke motivatie om nét dat stapje extra te zetten. Zorg er dus goed voor dat het belang van cyber security duidelijk is. Hierdoor wordt de verandering naar betere cyber security vereenvoudigd en zullen mensen weer motivatie krijgen om het extra stapje te zetten. 

Cyber security in the fysieke wereld 

Nu het belang duidelijk is bij de medewerkers, merken we ook op dat cyber security niet alleen in de digitale wereld is. We moeten bijvoorbeeld ook goed nadenken over plekken waar de digitale en fysieke wereld bij elkaar komen en waar de nieuwsgierige aard van de mens naar boven komt. Een aantal van de grootste gevaren zitten namelijk in het meekijken op andermans schermen, het open laten staan van aantekeningen en het laten slingeren van documenten. Het is dus niet alleen belangrijk om je documenten te versleutelen, maar ook actief na te denken over de informatie die je fysiek in je bezit hebt. Het is namelijk door niemand gewenst dat nieuwe producten of loonstroken van medewerkers uitlekken door ze per ongeluk bij de printer te laten liggen, toch? Een vaak relatief simpele maatregel met grote impact is het gebruik van een printportal en aanmeldsysteem. Hierdoor zal je moeten inloggen op locatie en is het moeilijker om stukken per ongeluk achter te laten. 

Cyber security doe je samen 

Al met al is het belangrijk om de “zachte” kant van cyber security mee te nemen en samen met iedereen binnen het bedrijf aan de slag te gaan met cyber security. Door elkaar verantwoordelijk te houden, maar ook vooral te helpen, wordt het mogelijk om de informatie van iedereen veilig te houden. Veel bedrijven zijn met cyber security bezig en het is belangrijk dat velen hen blijven volgen. De beveiliging van gegevens begint bij jezelf, doe je samen en werkt het beste wanneer mens en machine in harmonie samenwerken. 

Wil je meer weten over wat Student Consultant te bieden heeft op het gebied van cyber security? Neem dan gerust contact met ons op. 

Dit artikel is geschreven door Max Louwaard. Voor verdere vragen over de inhoud van dit artikel kan je hem bereiken via max.louwaard@student-consultant.nl.