11-04-2025
Klantcase Gemeente Amsterdam
Prioritering binnen het I-domein van gemeente Amsterdam
Gemeente Amsterdam is één van de grootste gemeenten van Nederland en bedient ruim 900.000 inwoners. Binnen de directie Digitalisering, specifiek in het I-domein, ontstond de behoefte aan een uniforme manier om projectvoorstellen – zogenaamde Epics (grootschalige initiatieven binnen agile werkomgevingen) – beter te kunnen prioriteren. Er ontbraken heldere handvatten voor het afwegen van waarde, risico’s en benodigde middelen, wat leidde tot onduidelijkheid in besluitvorming en prioritering.
De vraag
Hoe stellen we het I-domein van gemeente Amsterdam in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en Epics beter te kunnen prioriteren, met behulp van een gestandaardiseerde businesscase-methodiek?
Onze aanpak
Om tot een gedragen en bruikbare standaardmethodiek voor businesscases te komen, zijn we gestart met uitgebreid deskresearch op het intranet van de gemeente. Daarnaast hebben we interviews gehouden met relevante stakeholders en meerdere feedbackrondes georganiseerd met betrokken vakgroepen. Zo hebben we gezorgd voor een goed onderbouwde en breed gedragen methodiek.
Voor de domeinen SLIM, Duurzaam en Gebieden hebben we een vergelijkbare aanpak gevolgd. We voerden een benchmark uit met een soortgelijk initiatief bij de gemeente Enschede en verrichtten een haalbaarheidsanalyse. Via interviews en een uitgebreide kosten-batenanalyse kregen we inzicht in de haalbaarheid en impact van het toepassen van de methodiek binnen deze domeinen.
Tot slot hebben we een concreet implementatieplan opgesteld. Hierin hebben we ontwerpkeuzes, projectactiviteiten, een gedetailleerde tijdlijn en een overdrachtsplan uitgewerkt. Dit zorgt voor een gestructureerde overdracht van het eigenaarschap van de methodiek naar de organisatie.
Resultaat
Het advies is om de standaardmethodiek voor businesscases structureel toe te passen binnen het opgavegericht en wendbaar werken in het I-domein van gemeente Amsterdam. De methodiek draagt bij aan betere onderbouwing, helderdere besluitvorming en effectievere prioritering van Epics.
Deze aanbeveling sluit aan bij de behoefte aan één uniforme werkwijze die inzicht biedt in de waarde, risico’s en financiële implicaties van projecten. Dankzij deze aanpak kunnen weloverwogen keuzes worden gemaakt en kan de uitvoering van projecten beter worden gestuurd.

Benieuwd naar andere klantcases van Student Consultant? Lees dan eens de Gemeente Meppel klantcase over procesmodellering of bekijk onze afgeronde projecten per sector.
Benieuwd wat Student Consultant voor jouw organisatie kan betekenen?