De toekomst van AI en data science

De toekomst van AI en data science

In eerdere artikelen hebben we de Toepassingen van AI en Data science en de Gevaren van AI en Data science besproken. In dit artikel zullen we de toekomst van AI en data science bespreken. Wat voor rol zullen AI en data science spelen in de bedrijfswereld van de toekomst? We zullen 3 mogelijke veranderingen bespreken die AI en data science in de toekomst teweeg kunnen brengen.

21-11-2022

Klantenservice compleet gedaan door chatbots

Op dit moment zijn er al bedrijven waarbij er gebruik wordt gemaakt van een chatbot voor de klantenservice. Deze chatbot is vaak het eerste aanspreekpunt voor klanten om makkelijke vragen op te lossen. Wanneer de chatbot niet in staat blijkt voldoende hulp te kunnen bieden aan de klant, wordt de klant alsnog doorverbonden naar een medewerker die kan helpen. In de toekomst zullen de capaciteiten van Natural Language Processing (NLP, het begrijpen van taal door computers) en de complexiteit van de problemen die begrepen kunnen worden door een chatbot alleen maar toenemen. Hierdoor zal een medewerker steeds minder vaak nodig zijn om hulp te bieden aan de klant, tot het werk van een klantenservice medewerker uiteindelijk misschien wel compleet zal worden uitgevoerd door een chatbot.

Robots die fysiek werk overnemen

Veel mensen zullen aan Amazon denken wanneer ze wordt gevraagd over het gebruik van robots bij bedrijven. Binnen de magazijnen van Amazon wordt het vervoer van pallets en het tillen van zware producten allemaal gedaan door robots. Ook in de fabrieken van andere bedrijven wordt er gebruik gemaakt van robots. Naarmate de complexiteit van AI in de toekomst toe zal nemen, zullen dit soort robots ook complexere taken uit kunnen gaan voeren. Zowel bij productie in fabrieken, logistiek werk binnen magazijnen en in de toekomst wanneer zelfrijdende voertuigen een realiteit worden, kan veel werk worden uitgevoerd door robots.

Beter datagedreven werken

De transitie naar datagedreven werken is op dit moment al iets wat speelt in veel bedrijven. Door datagedreven te werken kunnen betere beslissingen worden genomen, kosten worden bespaard en kan beter in worden gespeeld op veranderingen. Hierbij worden veel data science technieken gebruikt, bijvoorbeeld machine learning algoritmes. Deze algoritmes spelen een belangrijke rol binnen data science om voorspellingen te kunnen doen met behulp van data. Voortdurend worden er nieuwe algoritmes bedacht die weer beter werken dan de vorige, zowel door academici als door R&D afdelingen binnen bedrijven. Uiteindelijk zal dit het datagedreven werken nog krachtiger maken dan het nu al is.

Voor nu hebben we 3 toekomstbeelden besproken. Er zijn natuurlijk veel andere mogelijke veranderingen die als gevolg van ontwikkelingen in AI en data science kunnen plaatsvinden. Wat we in ieder geval zeker weten is dat de toekomst vol verassingen zal zijn!

Dit artikel is geschreven door Alex Wegh. Voor verdere vragen over de inhoud van dit artikel kan contact met hem worden opgenomen (alex.wegh@student-consultant.nl).

Student Consultant Mathijs

Daag ons uit

Heb jij een uitdagend vraagstuk of project waar je het scherpe en vernieuwende perspectief van onze student consultants op los wilt laten? Of heb jij behoefte aan energieke student consultants om jouw projecten extra capaciteit te geven? Neem contact met ons op en dan kijken we samen hoe we jouw vraagstuk kunnen beantwoorden!

Uitdagen
Inschrijven nieuwsbrief